Hylätyt Kraanat

Kameran taakaa-18

Kuvattu syksyllä 2009 Suvilahden suunnasta päin.

Mainokset

One Comment Lisää omasi

 1. Pekka Suikka sanoo:

  Kivoja kuvia Sinulla.
  Halusit kuitenkin rakentavia kommettia: minä haluaisin mieluusti esille kuvan yhteyteen (vaikka kuvan viereen) kuvauspaikan ja ajan…Mutta jos et itse halua niin se on ok.

  Oikeastaan haluaisin kuvia Hanasaaresta (Sompasaaresta) ja siitä alueesta. Olen etsinyt Helsingin Energiaan ja kaasulaitokseen liittyviä voimalaitoskuvia siitä kaasulaitoksen läheltä.
  Siinä Parrulaiturin paikkeilla oli 80-luvulla suuri voimalakiinteistö. En tarkoita sitä Suvilahden kaksipiippuista voimalaa enkä myöskään vanhaa jo purettua A-voimalaitostakaan. Enkä myöskään nykyistä B-voimalaitostakaan, vaan siihen Parrulaiturin rinnalle sijoittuvaa suurta punaista tiilielementtirakennusta (siinä Parrulaiturissa seisoi myöhemmin Finnlinesin laivat).
  Tämä voimala oli kuin suuri TV-pahvilaatikko (siltä ajalta kun TV-pahvilaatikot oli vielä kuutiomaisia). Ikkunoita oli vain Sörnäistenrantatien puoleisella seinällä korkealla ylhäällä kahdessa rivissä. Ovia koko kuutiossa oli vain kaksi: toinen itäseinustalla ja toinen parrulaiturin puolella (etelän puolella, jossa oli meri). Etelän puolella oli myös aidattu autoparkkipaikka. Muu seinä siinä kiinteistössä oli punaista tiilielementtiä.
  Tämä autoparkkipaikka ulottui parrulaituriin vesirajaan asti.Tämä rakennus kait purettiin (räjäytettiin) pois kun ne Finnlinesin laivat tulivat Parrulaituriin sen autoparkkipaikan viereen (Hansalaivat).
  Siinä paikalla on nyt matalahko rakennus (tai oikeastaan kaksi matalampaa rakennusta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Etsimäni rakennus oli suunnilleen sen parrulaiturin suuntaisen rakennuksen paikalla).

  Silloin 80-luvulla tämä korkea rakennus oli uusi. Sillä alueella on aiemmin ollut joku vanha korkea betoninen rakennus, minkä tilalle tämä kaipaamani rakennus oli mahdollisesti rakennettu 80-luvun alussa.

  Olen nähnyt jonkin Stadia valokuvin kuvaavan kirjan kirjastossa, jossa oli öisiä mustavalkokuvia (myös teollisuusrakennuksista). En muista kirjan nimeä (kirjalla kuitenkin mustatkot kiiltokannet?), enkä ole sitä löytänyt mistään. Siinä saattoi olla tämä rakennus yökuvana ja räjäytettynä: ”..vanhaa pois ja uutta tilalle..” kommentein varustettuna.
  (Kirjan nimi joku ”Öistä Stadia valokuvin” tai sinnepäin…)

  Onko tämä Sinun tekemä kirja tai tiedätkö siitä?

  Kuten kerroin, mikä tahansa kuvamateriaali tästä voimalarakennuksesta kiinnostaa. Tämä voimala oli lisäksi noin kymmenen kerrosta korkean varaston näköinen, koska tällä voimalalla ei ollut näkyvää piippua (sillä oli maanalainen maasavukäytävä läheiseen korkeaan piippuun) eikä kiinteistöön myöskään tullut ilmassa roikkuvia tavanomaisia sähkölankojakaan (voimala on kytketty maakaapelilla Mustikkamaan sähkölinjaan).

  Kiinteistö oli kuin suuri punatiilinen TV-pahvilaatikko.
  Olisin kiitollinen, jos voisit minua tässä asiassa valaista…

  Terveisin Pekka Suikka, e-mail: psuikka@hotmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s